Bu Güzel Konstrüksiyon Aslında İçme Suyu Üretiyor
Havadan içme suyu üreten yenilikçi proje ilk denemesini Etiyopya’da bir köyde gerçekleştirdi ve Tapei’de Worl Design Impact Ödülü’nü aldı.
Arturo Vittori ve firması Architecture and Vision tarafından tasarlanan Warka Water; yağmur, sis ve çiyden elde ettiği suları içme suyu olarak toplayan bir sistemdir.
Şirketin, sürdürülebilir projeler üretme ve mimariyi ‘toplumun ihtiyaçlarına bir yanıt’ olarak kullanma amaçları doğrultusunda, Vittori ve tasarım ortağı Andreas Vogler, 9,5 mt. yüksekliğindeki kafesli mekanizmayı gerçekleştirdiler. Warka Water ismini, Etiyopya’da yetişen ve köylüler için önemli bir toplanma yeri niteliğinde olan yabani bir incir ağacından alıyor.
Tasarım ekibi; örümcek ağlarını, kovan ve kaktüsleri inceleyerek ipuçları elde ettiler ve biyomimetik kulelerini kurmak için düşük maliyetli yerel ürünleri tercih ederek tasarımlarını gerçekleştirdiler. Warka Water bambu konstrüksiyon üstüne gerilen geri dönüşümlü örgü ağ, halat, gölgelik ve su deposundan oluşuyor ve yaklaşık 4 gün içinde altı kişi tarafından kolayca kurulabiliyor ve günde 100 lt. su yakalayabiliyor. Kulelerin kurulması için iskele ve makineye ihtiyaç duyulmaması büyük kolaylık sağlıyor.
Başarılı Kickstarter kampanyasından sonra, ekip Mayıs 2015’te Güney Etiyopya’nın Dorze Topluluğu’nda 3.2 prototipini kurdu. Kulenin etrafında dönen gölgelik sosyal bir toplanma alanı da yaratıyor. Tasarım ekibi, aynı zamanda, kulenin yakınında su tasarruflu bir sebze bahçesi oluşturmayı deniyor.
Warka Water’ın pilot projesinin başarısından sonra; ekip, dünyanın diğer bölgelerinde temiz ve güvenli içme suyuna sınırlı erişimi olan yerlere su kuleleri kurmayı planlıyor. Tasarımcılar, sis hasadı için özel olarak detaylandırılmış 3 boyutlu örgülü bir kumaş daha geliştiriyorlar.
Warka Water’ın seri üretiminin 2019 yılında başlaması hedefleniyor.
Kaynak: warkawater